Voertuiggegevens voor betere servicekwaliteit
Wiener Linien maakt met succes gebruik van de Data Packages van OMNIplus ON
Met de voertuiggegevensinterfaces van OMNIplus ON Data Packages heeft Wiener Linien een goed overzicht van de toestand van zijn buswagenpark. Dankzij de realtime gegevensoverdracht kunnen storingsoorzaken vroegtijdig worden herkend en kan hierop worden gereageerd. Hierdoor krijgen reizigers niet te maken met onnodige onderbrekingen van hun reis en wachttijden.
Veelzijdig rijden in de stad
"Wenen is veelzijdiger en heeft meer flair" luidt de slogan van de Oostenrijkse hoofdstad. Dat geldt zowel voor de culturele als de lokale scène en voor bedrijven en organisaties. Ook de bevolking van de op één na grootste stad in het Duitse taalgebied is divers. Hier woont 22% van de inwoners van Oostenrijk, bijna twee miljoen mensen – in het hele grootstedelijk gebied zijn dat er drie.
Ook het goed ontwikkelde openbaar vervoer is veelzijdig. Terwijl trams en streekbussen zorgen voor de verbinding met de omgeving, zorgt Wiener Linien GmbH & Co KG met een dicht lijnnetwerk voor mobiliteit in de stad. Naast metro's en trams zijn er meer dan 400 bussen. Ze verzorgen ongeveer 22% van het vervoer op 130 lijnen.
Wenen vertrouwt op de Mercedes-Benz eCitaro, Citaro en CapaCity
Het buswagenpark werd in 2012 volledig omgebouwd naar stadsbussen met lage vloer uit de Citaro-familie van Mercedes-Benz. Daartoe behoren zowel de klassieke, ongelede Citaro bussen met een lengte van 12 m als de gelede Citaro G bussen met een lengte van 18 m, alsook de CapaCity met een lengte van 19,7 m.
De meer dan 400 bussen van Wiener Linien rijden jaarlijks in totaal zo'n 22 miljoen kilometer. Daarom loopt sinds 2022 de volgende moderniseringsgolf. Tijdens deze moderniseringsgolf worden de stadsbussen geleidelijk vervangen door Citaro-modellen van de huidige generatie. Bovendien zullen vanaf medio 2023 volledig elektrische bussen vanuit een nieuw E-competentiecentrum worden ingezet. Bij de definitieve uitbouw moeten 60 eCitaro's op negen lijnen lokaal emissievrij gaan rijden.
"De gegevensuitwisseling met de communicatiemodule in elke bus verloopt nagenoeg in realtime met extreem hoge overdrachtsfrequenties."
Günther Müller, Digital Services Manager bij Daimler Buses Oostenrijk
Eenvoudige online gegevensoverdracht in realtime
Wiener Linien gebruikt de technische voertuiggegevens via op internet gebaseerde interfaces (API) voor zijn bestaande fleetmanagementsysteem. Met de voertuiggegevensinterfaces van OMNIplus ON Data Packages worden maximaal 30.000 gegevenspunten direct vanuit het voertuig opgeslagen en, afhankelijk van de individuele behoefte, in het bestaande systeem verder verwerkt. De analyse van de ter beschikking gestelde gegevens vindt plaats via een extern telematicasysteem.
Voor het verzamelen en overdragen van de gegevens in de bus zorgt het Bus Data Center, een realtime-communicatiemodule die via de CAN-bus met de gehele voertuigelektronica is verbonden. Sinds 2018 is het Bus Data Center zonder meerprijs standaard in elke bus van het merk Mercedes-Benz ingebouwd. Zo besparen de exploitanten van die bussen niet alleen op de aanschaf van extra telematicaboxen, maar ook op de kosten en risico's van de inbouw, maar vooral op mogelijke compatibiliteitsonderwerpen en onderhoudsproblemen.
Bidirectioneel gegevenstransport, ook op verzoek
"De gegevensoverdracht tussen het Bus Data Center en de connectivity backend van OMNIplus ON verloopt bidirectioneel", zegt Günther Müller over een belangrijk kenmerk van de telematicaoplossing. "Via deze verbinding kan een eCitaro bijvoorbeeld vooraf worden geconditioneerd, ook als het voertuig niet met het laadstation is verbonden of als er bij de klant geen laadmanagement aanwezig is." De bidirectionele communicatie maakt ook het gericht opvragen van diagnosegegevens mogelijk, net als de uitleesapparaten in de werkplaatsen, bijvoorbeeld op basis van een melding van de chauffeur.
"Mocht er ooit een technisch defect optreden, dan kunnen we snel reageren om schade te voorkomen."
Gerhard Siegl, hoofd Voertuiginkoop, Technische ondersteuning en hoofd Testgroep bij Wiener Linien
Meer efficiëntie in de werkplaats
OMNIplus ON biedt Data Packages aan in op vraaggeoriënteerde versies. De Data Package Diagnostic zorgt voor de weergave van alle storingsmeldingen in het voertuig, inclusief de storingsmeldingen die na een korte periode van weergave opnieuw zijn verdwenen. Zo kunnen technische problemen vroegtijdig worden herkend, bijvoorbeeld in deurregelingen. De diagnose op afstand biedt een vergelijkbaar toepassingsgebied als de stationaire diagnoseapparaten in de werkplaatsen.
"We gebruiken deze diagnosegegevens om de werkplaatsactiviteiten te optimaliseren", aldus Gerhard Siegl, hoofd van de afdeling Voertuiginkoop, Technische ondersteuning en hoofd van de Testgroep bij Wiener Linien. "Zo kunnen de benodigde reserveonderdelen reeds voor aankomst van het voertuig worden klaargezet en sneller worden ingebouwd." Daarnaast wordt bijvoorbeeld de informatie over de remslijtage gebruikt voor de planning van aanstaande onderhoudswerkzaamheden.
Een blik over de schouder van de chauffeur
Met OMNIplus ON Data Packages worden ook de weergaven en gebeurtenismeldingen vanuit de cockpit doorgegeven. "Zo kunnen we in realtime over de schouder van het rijdend personeel meekijken. Dat helpt om misverstanden en verkeerde interpretaties te voorkomen", aldus Gerhard Siegl. "Onderhoudsmaatregelen zijn daardoor beter te plannen. En als er eens een technisch defect optreedt, kunnen we snel reageren om schade te voorkomen."
In noodgevallen kan dit betekenen dat een bus op een ordelijke manier buiten bedrijf wordt gesteld door een vliegende voertuigwissel uit te voeren. Dit heeft niet alleen het voordeel dat de impact van een technisch defect beperkt blijft, maar hierdoor krijgen de reizigers ook niet te maken met onnodige onderbrekingen van hun reis en wachttijden. En dat is tenslotte het hoogste doel van Wiener Linien als vervoersdienstverlener.
"Een vliegende voertuigwissel zorgt ervoor dat reizigers niet te maken krijgen met onnodige onderbrekingen van hun reis en wachttijden."
Gerhard Siegl, hoofd Voertuiginkoop, Technische ondersteuning en hoofd Testgroep bij Wiener Linien
Veilig de toekomst tegemoet
Via de door OMNIplus ON gebruikte Daimler Truck Cloud zijn reeds meer dan 500.000 bussen en vrachtwagens verbonden. De gegevens worden versleuteld overgedragen en redundant op Europese servers opgeslagen. Daarbij ligt een sterke focus op naleving van de AVG, gegevensbeveiliging en cyberveiligheid. OMNIplus ON voldoet reeds volledig aan de eisen van de vanaf 2024 bindende EU-richtlijn.
De informatie over de bussen van Wiener Linien uit OMNIplus ON Data Packages draagt niet alleen bij aan het verhogen van de inzetbaarheid van het bestaande buswagenpark. Met toestemming van de klant gebruikt Daimler Buses deze gegevens met betrekking tot lopende werkzaamheden ook voor de verdere ontwikkeling van de bussen. Daarvan profiteren zeker ook in de toekomst alle exploitanten en de reizigers van Wiener Linien.